19 zjazd Studium Praktycznego Winiarstwa za nami. Pierwszy dzień wykładowy przebiegał pod hasłem tworzenia oferty enoturystycznej oraz procedur związanych z rozpoczęciem produkcji i sprzedaży wina. Drugiego dnia – ćwiczeniowego, akademicy oznaczali poziom siarki w winie. Kontynuowane były także prace pielęgnacyjne wina akademickiego.
Czym jest turystyka winiarska i produkt enoturystyczny, jak budować markę winnicy i tworzyć ofertę enoturystyczną, jak przygotować swoje gospodarstwo do przyjmowania enoturystów i dlaczego warto jest zabrać się do tego metodycznie i profesjonalnie – zagadnienia omówił Bartosz Wilczyński – Doradztwo strategiczne i marketingowe. Zbigniew Krzyżak Winnica Chodorowa omówił procedury administracyjne z związane z rozpoczęciem komercyjnej produkcji oraz prowadzenie bieżącej dokumentacji związanej z produkcją wina.
W sobotni wieczór, tradycyjnie już, nasi słuchacze łączyli przyjemne z pożytecznym, czyli szlifowali swoje umiejętności degustacyjne. Tym razem bohaterem wieczoru była Mołdawia.
Niedzielne zajęcia odbywały się w przetwórni Winnicy Golesz. Tym razem tematem przewodnim było oznaczanie poziomu SO2 w winie. Na potrzeby szkoleniowe nagraliśmy krótkie filmiki instruktażowe, na których nasi słuchacze przeprowadzają badanie poziomu siarki w winie. Zainteresowane osoby z grupy jeszcze raz kontrolowały przebieg fermentacji jabłkowo-mlekowej metodą chromatografii bibułowej.
Teraz przed nami już tylko jeden zjazd, podczas którego słuchacze będą zdawać egzamin dyplomowy. Na zakończenie rocznych szkoleń czekają ich jeszcze zajęcia z sommelierstwa.
Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis, partnerem projektu jest Miasto Jasło.
Fundacja Galicja Vitis