Specjalne technologie winiarskie – to temat przewodni części teoretycznej ostatniego zjazdu Studium Praktycznego Winiarstwa 2017. W części praktycznej słuchacze PAW pielęgnowali nastawy win dyplomowych.
Kolejne zajęcia SPW 2017 zaliczone. W części wykładowej 16 zjazdu Wojciech Bosak omówił produkcję win musujących, słodkich, z późnego zbioru, lodowych, z podsuszanych winogron oraz win likierowych.
Drugi dzień zjazdu poświęcony był zajęciom praktycznym w przetwórni. Akademicy, podzieleni 2-3 osobowe grupy, pracowali przy nastawach win dyplomowych.
Po skończonej fermentacji alkoholowej, akademicy zlewali białe wina z nad osadu, sprawdzali ich jakość organoleptycznie i laboratoryjnie.
Słuchacze, którzy przygotowują na egzamin dyplomowy czerwone wina, tłoczyli miazgę po fermentacji alkoholowej, a następnie zlewali do butli, w których wina poddane będą teraz fermentacji jabłkowo-mlekowej. Zajęcia prowadził Roman Myśliwiec.
Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis, partnerem projektu jest Miasto Jasło.
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z zajęć w przetwórni.
Fundacja Galicja Vitis