Tym razem wady i choroby wina
Jak rozpoznać i dlaczego powstają w winie „korek”, utlenienie, brett, sztych octowy i inne wady wina? I jak sobie z tym radzić? – na te pytania słuchacze PAW w Jaśle poznali odpowiedzi podczas ostatnich zajęć Studium Praktycznego Winiarstwa.
Wady i choroby wina to temat przewodni sobotnich zajęć słuchaczy Studium Praktycznego Winiarstwa prowadzonego przez Podkarpacką Akademię Wina w Jaśle. Prowadzący zajęcia Wojciech Bosak omawiał kolejne wady i choroby spotykanew winie, wskazując na jakim etapie mogą powstać i jak się przed nimi zabezpieczać. Równolegle z teorią słuchacze uczyli się jak je rozpoznać na przykładach konkretnych win z wadami, które Roman Myśliwiec od ponad pół roku pieczołowicie zbierał (anonimowe „wpadki” na konkursach winiarskich), specjalnie na zajęcia w PAW.
Drugiego dnia zajęcia odbywały się w przetwórni, gdzie od tygodnia fermentuje akademickie wino. Słuchacze zlewali je znad osadu, dopełniali butle, tłoczyli miazgę na czerwone wino. Sporo czasu poświęcono na naukę pomiaru kwasowości młodego wina.
Zgłoszenia na trzecią edycję Studium Praktycznego Winiarstwa, które rozpocznie się od lutego 2017 napływają już od kilku miesięcy. Liczba przyjęć ograniczona, jak co roku chętnych jest więcej niż miejsc – liczyć się będzie kolejność zgłoszeń.
Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, partnerem projektu jest Miasto Jasło.
Ewa Wawro
prezes Fundacji Galicja Vitis