Winiarnia Buhač znajduje się w regionie chorwackiego podunavlja w miejscowości Ilok. Produkuje wina od czasu zakończenia działań wojennych na tym terenie i zwrócenia miasta Chorwacji w 1998 roku. Produkcja odbywa się z własnych zasobów w postaci 27ha winnic. Białe sorty winogron stanowią 22 ha, natomiast pozostałe 5 ha zajmują czerwone winogrona. Uprawiane sorty to graševina (Riesling italico), chardonnay, sauvignon, traminac, rheinriesling, merlot i cabernet sauvignon. Produkcją wina kieruje Domagoj Buhač, syn założyciela winiarni, która rocznie wypuszcza 250 tyś. litrów doskonałego wina.
Winiarnia PODUNAVSKA VINA została założona w 2015r. przez dwoje jaślan, entuzjastów wina, którzy postanowili rozwijać swoją pasję angażując się w dzieło tworzenia wina doskonałego. Podunavska Vina jest typowym przedstawicielem winiarni „garażowej” o rocznej produkcji nie przekraczającej 30 tyś lirów wina. Winiarnia znajduje się w centrum chorwackiego Śremu, niekwestionowanej stolicy chorwackiego wina, w mieście ILOK nad Dunajem, gdzie tradycje winiarskie sięgają czasów rzymskich. Winiarnia Podunavska Vina specjalizuje się w produkcji wina Riesling i posiada w ofercie cztery etykiety, w tym trzy Rieslingi: Riesling Cuvee, Riesling Italico, Riesling Kabinett oraz z win czerwonych „ Crow of Liemberger” na bazie Frankovki. Produkcja odbywa się w mieście Ilok, w kontynentalnym regionie winiarskim Chorwacji o nazwie Hrvatsko Podunavlje. Rieslingi produkowane przez Podunavska Vina cieszą się dużym uznaniem konsumentów, zdobyły również liczne odznaczenia na chorwackich wystawach wina. Na Jasielskim rynku prezentowane będą po raz trzeci, a w tym roku, obok wina, polskim miłośnikom wina zaproponujemy także delicje z chorwackich ferm ekologicznych w postaci słynnego paprykowego ajvaru, fig, oliwek, oliwy czy charakterystycznych, suchych wędlin.
Winiarnia PZ TRS powstała w 2003 roku z połączenia dwóch winiarni rodzinnych Marijo Faletra i Zlatko Bosnjaka. Uprawia ponad 100 hektarów winnicy, produkuje około pół miliona litrów wina. W ofercie produkcyjnej winiarni znajdują się wina białe: Grasevina, grasevina Dekan, Muskat bijeli, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Traminac oraz czerwone Cabernrt sauvignon, Cabernet franc, Frankovka, Cuvee Rektor oraz różowe Franka. W Chorwacji istnieje pogląd, że Grasevina Dekan jest najlepszym chorwackim winem typu Grasevina. Jego produkcja opiera się na winogronach z wyjątkowej lokalizacji winnicy na wzgórzu Dekan, w której najmłodszy krzew ma 40 lat. Winiarnia prowadzi liczne aktywności edukacyjne, turystyczne i naukowe. Od zeszłego roku eksperymentalnie produkuje olej z pestek winogron oraz mączkę z pestek winogron.
Winnica Anna położona jest w Krośnicach, w niezwykle urokliwej północno – wschodniej części województwa dolnośląskiego, w Parku Krajobrazowym „Dolina Baryczy”, 10 km od Milicza i około 60 km od Wrocławia.
Jej historia Anna zaczęła się w 2013 roku, kiedy to na wzgórzu – w rodzinie właścicieli nazywanym „Piętnastym Wzgórzem” – posadzone zostały pierwsze winorośla. Wcześniej właściciel winnicy, Dariusz Przerwa, zajmował się sadownictwem. Winnica Anna (nazwa pochodzi od imienia córki) zaczynała skromnie – od 30 arów. Dziś liczy już 2 hektary nasadzeń.
Jako odpowiedzialny producent Dariusz Przerwa chciał stworzyć przede wszystkim wino najlepszej jakości. Dlatego do uprawy wybrał szczepy Johanniter i Solaris (wina białe) oraz Rondo, Regent i Cabernet Cortis (wina czerwone). Bo te właśnie szczepy najlepiej rosną w klimacie Dolnego Śląska.
Wybór był trafiony, bo już w 2016 roku na Świecie Sera i Wina, które zorganizował w Pawłowicach Wrocławski Uniwersytet Przyrodniczy i Urząd Marszałkowski, Cabernet Cortis z Winnicy Anna został uznany za najlepsze lokalne wino w kategorii wina czerwone
Winnice Jaworek (założone w 2001 roku przez Ewę i Lecha Jaworek) należą do jednych z pierwszych oraz największych winnic w Polsce. Plantacja składa się z dwóch parceli, w Miękini oraz Wińsku, gdzie historycznie na 24 ha testowanych było ponad 30 odmian winorośli, głównie szlachetnych Vitis Vinifera. Lech Jaworek jako pierwszy w Polsce podjął się uprawy odmian m.in. takich jak: riesling, pinot noir oraz pinot gris – aktualnie najstarsze krzewy w kraju, a tym samym jako pierwszy wypuścił na rynek oficjalny 2008 rocznik polskiego wina. O wysokiej klasie i jakości win Jaworek świadczą liczne nagrody, w tym złote, srebrne oraz brązowe medale na polskich oraz międzynarodowych konkursach winiarskich. Winnice znajdują się w zabytkowym folwarku, w którym dodatkowo funkcjonują restauracja oraz hotel, gdzie zapraszamy Państwa do niezwykłej krainy dolnośląskiego wina.
Mam na imię Guillaume, a na nazwisko Dubois. Jestem jednym z pierwszych producentów wina musującego w Polsce. Jestem Francuzem i Polakiem (od strony mamy). Mam 47 lat. Od 40 lat kocham Polskę, 25 lat kocham moją żonę Virginie, 20 lat kocham mojego syna Ilana i od 10 lat kocham winorośl. Mieszkam w Polsce i we Francji. Między Krosnem Odrzańskim, Gostchorzem (gdzie znajduje się winnica) a Paryżem (obszar Champagne). Po kilku różnych doświadczeniach zawodowych jako przewodnik turystyczny i piekarz zająłem się winiarstwem.
Ukończyłem kilka specjalistycznych szkoleń winiarskich w Szampanii. Od 10 lat, z wielką determinacją, każdego roku, sadzę winnice. Dzisiaj moje winnice w Gostchorzu mają już ponad 15 hektarów. Uprawiam 5 odmian winorośli. W 2014 roku wykonałem pierwszą małą produkcję wina musującego. Próba ta była bardzo obiecująca. Wino z Winnicy Gostchorze spotkało się z bardzo dobrą oceną osób z laboratoriów w Szampanii.
Mam przyjemność tworzyć naprawdę bardzo dobre, polskie wino musujące. Zapraszam Cię do odkrycia Winnicy Gostchorze i szlachetnego wina musującego nie tylko podczas świąt i rodzinnych okazji, ale także dla Twojej przyjemności.
Położona w sercu Ziemi Sądeckiej, pośród wzniesień Pogórza Rożnowskiego, na Szlaku Architektury Drewnianej. Winnica powraca do staropolskiej tradycji winiarskiej, tworząc wina najwyższej jakości i wyjątkowej świeżości.
Winnica Chodorowa położona jest na wysokości 300 – 370 m n.p.m. na południowym stoku o nachyleniu około 17%. Dzięki temu winorośle mają dostęp do promieni słonecznych maksymalnie długo. Obecna powierzchnia winnicy to około 1,4 ha, na której rośnie 6000 krzewów winorośli. Docelowo winnica będzie zajmować obszar 3,5 ha, na którym chcemy uprawiać 15.000 krzewów.
Dzięki pasji do wina i dbaniu o każdy szczegół podczas jego produkcji, naszym klientom gwarantujemy, że w każdej butelce odnajdą wino najwyższej jakości. Staramy się zgłębiać wiedzę o uprawie winorośli i produkcji wina na studiach enologicznych organizowanych przez Uniwersytet Jagielloński w Krakowie i różnych kursach prowadzonych przez stowarzyszenia winiarskie.
Winnica Chronów znajduje się na terenie Wiśnicko-Lipnickiego Parku Krajobrazowego w malowniczo usytuowanej wsi Chronów. Posadowiona jest na łagodnym południowym i południowo-zachodnim stoku opadającym w stronę niewielkiej dolinki. Pierwsze nasadzenia miały miejsce w 2012 roku, dzisiaj uprawianych jest około 3000 krzewów na obszarze 1 ha. Główne odmiany na wina białe to: Seyval Blanc, Hibernal, Solaris, Jutrzenka, a na wina czerwone Regent, Rondo, Maerechal Foch, Leon Millot. Wina z rocznika 2016 to pierwsze, które znalazły się w sprzedaży. Winnica oferuje wyłącznie wina wytrawne, białe, czerwone i różowe, zarówno odmianowe, jak i kupażowane. Dla winiarzy bardzo ważnym jest aby wytwarzanie win przebiegało w sposób jak najbardziej naturalny. Winnica została założona nie tylko dla spełnienia własnych pasji i ambicji właścicieli, ale również dla gości, dla ludzi którzy cenią sobie życie w harmonii z otaczającą ich przyrodą.
Na winnicy prowadzone są dla gości degustacje win w połączeniu z produktami od lokalnych rolników. Winiarze zapraszają do udziału w winobraniu, dla enoturystów dostępne są również dwa w pełni wyposażone czteroosobowe apartamenty. W przyszłości planowane jest powiększenie uprawy o kolejny hektar winorośli oraz budowa winiarni.
Winnica jest położona na krańcach województwa małopolskiego, u stóp owianego legendą wzgórza Kokocz (434 m.npm.).To tu, według jednej z nich miał znajdować się warowny gród słowiańskiego rodu Wiślan. Jest to wzgórze ryglujące Kotlinę Sandomierską i dające początek Pogórzu Ciężkowickiemu. Jest to miejsce bezpiecznie oddalone od centrów miejsko-przemysłowych, odznaczające się nieskazitelną czystością przyrody. Miejsce, z któregoroztacza się niezapomniany widok na piękną okolicę.
Winnica powstawała na przestrzeni kilkunastu lat. Najpierw, jako amatorska uprawa kilkunastu a potem kilkudziesięciu krzewów, aby przejść do obecnie ponad 2700 nasadzeń na obszarze 50 arów. Winnica grawituje w kierunku win słodkich i półsłodkich, z których białe Danutie i czerwone Vermell są winami autorskimi z wyraźnym miodowym akcentem. Nasze wina są wielokrotnie nagradzane medalami na ogólnopolskich jak i międzynarodowych konkursach winiarskich.
Uprawiane odmiany:
Wina czerwone: Cabernet cortis, Cascade, Monarch, Regent, Rondo.
Wina białe: Aurora, Bianca, Johanniter, Jutrzenka, Muscat, Seyval blanc, Solaris
Znajdujemy się niespełna 10 kilometrów za Krakowem.
Winnica Wieliczka to gospodarstwo prowadzone ekologicznie. Podstawową działalnością jest oczywiście winnica. Rośnie tu 25 000 tysięcy krzewów z odmian: Chardonnay, Riesling, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir. W skład gospodarstwa wchodzą również młode sady ze starymi odmianami jabłek, jak też pasieka.
Główną zasadą firmy jest szacunek dla natury, dlatego nie używa się tu chemii stosowanej powszechnie w rolnictwie konwencjonalnym.
W pobliskiej winiarni produkowane są gatunkowe wina białe i czerwone, a także dwa rodzaje cydrów. Nowością tego roku jest wino pomarańczowe Jantar rocznik 2018.
Oprócz podstawowej działalności jaką jest produkcja wina, Winnica nastawiona jest na turystykę.
Właściciele chętnie zapraszają grupy wycieczkowe jak i indywidualnych turystów na zwiedzanie winnicy i winiarni. Na stronie internetowej zaproponowano kilka wersji planu takich wizyt. Na miejscu można degustować produkowane wina jak również miejscowe przysmaki.
Firma może poszczycić się certyfikatem produktu ekologicznego dla produkowanych przez siebie win i cydrów, jest również członkiem Małopolskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Zapraszamy na naszą stronę www.winnicawieliczka.com lub na Facebooka – Winnica Wieliczka.
Winnica Zadora położona jest w Małopolsce w Szczepanowicach nad Dunajcem, w powiecie tarnowskim, który jest uważany za „Polski biegun ciepła”. Okolica łagodnych wzgórz, pięknych bukowych lasów oraz zabytków w postaci ruin średniowiecznych zamków, pałaców i dworów. Winnica założona została w 2007 roku w pobliżu miejsca, gdzie była winnica prowadzona przez dwór Chrząstowskich herbu „Zadora”, właścicieli wsi Szczepanowice, aż do początku XX w.
Uprawa aktualnie zajmuje powierzchnię 2,3 ha z możliwością powiększenia. Winnica położona jest na stoku o nachyleniu średnia 10 % i wystawie południowej – 280 m npm. Gleba pylisto – gliniasto – kamienista. Łączna liczba krzewów winorośli ok. 10 000 szt: na wina białe: Helios, Johanniter, Merzling, Orion, Ortega, Phoenix, Seyval Blanc, Solaris; na wina różowe i czerwone: Cabernet Cortis, Dornfelder, Leon Millot, Marechal Foch, Pinot-Noire, Regent, Rondo. Od roku 2015 winnica Zadora jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska.
Winnica Amonit położona jest na Jurze Krakowskiej, w miejscowości Cianowice, na dobrze nasłonecznionym, południowym zboczu. Występuje tu typowa dla regionu wapienna gleba rędzina, składająca się z okruchów skalnych i glin. Winnica wzięła swoją nazwę od skamielin amonitów, których kamienne odciski można znaleźć bezpośrednio na miejscu uprawy. Wśród nasadzeń dominuje sześć odmian winorośli – Cserszegi Füszeres, Cabernet Cortis, Johanniter, Regent, Solaris oraz Leon Millot. Winiarze – Marcin Niemiec oraz Joanna Spałek, oferują degustację oraz sprzedaż wina na miejscu. Wina z Winnicy Amonit można również spróbować w kilku krakowskich restauracjach i winebarach.
Ojcowski Park Narodowy to niepowtarzalne miejsce. Właśnie z nim od północno-zachodniej części graniczy nasza Winnica Goja, która położona jest w Smardzowicach. Tylko o 15 km oddalony jest Kraków, a Ojców o kilkadziesiąt minut piechotą.
Nasze główne odmiany czerwone to m. in. stare francusko-amerykańskie odmiany leon millot i marechel foch oraz niemiecki regent będący odmianą dobrze sprawdzającą się w polskim klimacie.
Na wino białe przeznaczone są francuski seyval blanc i obiecująca odmiana niemiecka solaris.
Pozostałe odmiany to: swenson red, jutrzenka, kristaly.
W winnicy wyrabiamy wina białe i czerwone. Produkujemy także sadzonki winorośli we własnej szkółce.
Winnica Jura – winorośl uprawiamy ekologicznie, bez nawozów sztucznych czy oprysków mineralnych. Winnica jest usytuowana na południowo-zachodnim stoku góry wapiennej wchodzącej w skład Jury Krakowsko-Częstochowskiej – stąd nazwa winnicy. Z naszego siedliska rozpościera się panoramiczny widok na Beskidy oraz Tatry.
Uprawiamy 9 odmian winorośli o łącznej powierzchni czterech hektarów. Chociaż uprawa ekologiczna powoduje mniejsze plony, rezultatem jest chemicznie nieskażony i wysoko aromatyczny owoc co wymownie przekłada się na jakość naszych win.
Winnica Kresy istnieje od roku 2007. Jesteśmy gospodarstwem enoturystycznym, usytuowanym na południowym krańcu Jury Krakowsko-Częstochowskiej, w okolicach Skały i Ojcowa. Odległość od centrum Krakowa to zaledwie 20 kilometrów. W naszym gospodarstwie zajmujemy się uprawą winorośli, produkcją i sprzedażą wina gronowego. Nasze owocujące krzewy zajmują dzisiaj powierzchnię 1,5 hektara, a po planowanych dosadzeniach, docelowo 3,0 hektary. Dla odwiedzających nas gości, organizujemy komentowane degustacje naszych win, w trakcie których dowiadują się oni o historii geologicznej miejsca na którym teraz rośnie winnica, tajnikach uprawy i produkcji. W trakcie wizyty, z przyjemnością oprowadzamy gości po winnicy, pokazujemy winiarnię i piwnicę. Posiadamy klimatyczną salę degustacyjną z kominkiem, w której jesteśmy w stanie przyjąć jednorazowo grupę do 20 osób. Dodatkowo, w okresie letnim, degustacje organizujemy również na wolnym powietrzu w ogrodzie, winnicy lub pod wiatą.
Winiarskie gospodarstwo rolne Winnica Zagardle znajduje się w miejscowości Szczodrkowice, przysiółek Zagardle, około 12 km od Krakowa w województwie Małopolskim. Winnica, zlokalizowana pomiędzy Cianowicami, Rzeplinem i Skałą na malowniczej Jurze Krakowsko-Częstochowskiej ma obecnie powierzchnię 1 ha.
Uprawiamy głównie odmiany: Leon Millot, Marechal Foch, Regent i Rondo na wina czerwone oraz Seyvall Blanc, Solaris, Jutrzenka, Hibernal, Swenson Red, Saint Pepin, Adalmiina oraz La Crescent na wina białe.
O winnicę dbamy, działając w zgodzie z naturą. Nie stosujemy herbicydów, do nawożenia używamy głównie obornika i kompostu. Uprawiane odmiany winorośli posiadają wysoką odporność na choroby, co pozwala praktycznie wyeliminować opryski.
Usytuowanie winnicy jest bardzo korzystne. Doskonała gleba wapienno-gliniasta o idealnej strukturze dobrze wpływa na jakość i aromat winogron. Dzięki temu powstające z nich wina są całkowicie niepowtarzalne. Jakość naszych produktów potwierdzają liczne nagrody przyznawane na corocznych, krajowych i międzynarodowych konkursach winiarskich.
Serdecznie zapraszamy do wspólnego zwiedzania Winnicy Zagardle. Mamy nadzieję, że nasze malownicze gospodarstwo przypadnie Państwu do gustu równie dobrze, jak wyjątkowy smak polskiego wina, które zaserwujemy w trakcie degustacji. Wycieczki po winnicach stają się coraz bardziej popularne, a my zachęcamy do naniesienia Winnicy Zagardle na Państwa szlak!
Winnica Dwórzno, przez wielu nazywana „mazowiecką Toskanią”, to największa winnica na Mazowszu i jednocześnie najbliższa do Warszawy.
Wieś Dwórzno, położona zaledwie 40 km od Warszawy, jest miejscem czystym ekologicznie. Otulona lasami i granicząca z jeziorem miejscowość to wododział naturalnie oczyszczający się od tysiącleci. Dzięki tym wspaniałym warunkom i odpowiedniej glebie Winnica Dwórzno może pochwalić się produkcją doskonałej jakości wina, jednocześnie stanowiąc piękny kierunek enoturystyczny.
W Winnicy Dwórzno produkujemy wina gronowe oraz owocowe, korzystając z tradycyjnych metod winiarskich. Przykładamy szczególną wagę, aby nie zatracić tego, co oferuje nam natura. Dlatego wina produkowane są w pełni naturalnymi sposobami, przy użyciu nowoczesnej i sprawdzonej technologii.
Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia Winnicy Dwórzno oraz spróbowania produkowanych przez nas trunków. Wierzymy, że uda nam się udowodnić światu, że polskie wino może zachwycić nawet najbardziej wymagających smakoszy i sommelierów.
Oferujemy również indywidualne zwiedzanie Winnicy Dwórzno połączone z degustacją oraz wycieczki i imprezy dla firm. Oprócz tego słyniemy z otwartych pikników, takich jak coroczne Przywitanie Lata i Święto Wina w Winnicy Dwórzno, na które goście przyjeżdżają w tysiącach.
Winnica Alabaster położona jest w obrębie Pogórza Dynowskiego i stanowi dwie parcele nasadzeń różnych odmian winorośli o łącznej powierzchni 1 hektara, usytuowane na słonecznym zboczu o południowej wystawie połączone ze sobą Koleją Wąskotorową „Pogórzanin”. Jedna z nich znajduje się w Przeworsku, druga zaś w Łopuszce Wielkiej gdzie występują największe w Europie złoża alabastru. Wina, które u nas powstają zawdzięczają swój charakter dobrze położonej winnicy, o właściwym mikroklimacie i z odpowiednimi dla tego klimatu odmianami winorośli. Co najważniejsze są wytwarzane z dojrzałych owoców przy ograniczonych zbiorach. Starzenie czerwonego wina przeprowadzamy w dębowych beczkach, które dają mu zapach wanilii i dębowych tonów. Uprawiane odmiany wionorośli: Cabernet Dorsa, Pinot Noir, Zweigelt , Cabernet Cortis, Regent, LeonMilot , Gewürztraminer , Johanniter, Hibernal, Solaris, Bianca. Początkowo produkowaliśmy wina na użytek własny, a od 2017 r. prowadzimy sprzedaż. Nasze wina butelkowane są w niewielkich partiach i dystrybuowane do sklepów. Otrzymaliśmy liczne medale min. w I Międzynarodowym Konkursie Win Tucho Vini Contest 2016 (brązowy medal za wino Leon Millot 2015) w III Konkursie Polskich Win Jasło 2016 (dwa srebrne medale za wina Regent 2015 oraz Solaria 2015) w IV Konkursie Polskich Win Jasło 2017 wino czerwone „Rubin” 2016 r. (Regent) otrzymało srebrny medal, natomiast wino czerwone Noc Kairu 2016 (Cabernet Dorsa ) otrzymało medal brązowy. W winie fascynuje nas to, że wciąż odkrywamy w nim coś nowego, lubimy o nim rozmawiać, dzielić się naszą pasją z przyjaciółmi oraz nowo poznanymi osobami. Zapraszamy miłośników tego trunku do odwiedzenia naszej winnicy oraz degustacji i zakupu win w miejscu ich produkcji.
Winnica położona w miejscowości Zdziarzec, w województwie podkarpackim, na końcu płaskowyżu Tarnowskiego, w Kotlinie Sandomierskiej. Położenie charakteryzuje się ciepłym klimatem z dużym nasłonecznieniem. Plantacja założona została w 2011 roku jako przydomowa amatorska uprawa, w kolejnych latach była powiększana i obecnie zajmuje powierzchnię ponad 2 ha.
Przygodę z uprawą winorośli rozpoczęli w 2010 roku. Wnnica jest usytuowana na lekkim wzniesieniu, ze spadkiem na południowy wschód.
W roku 2004 Lidia i Marek Nowińscy zrealizowali jedno ze swoich marzeń i założyli w Przysiekach koło Jasła swoją pierwszą winnicę. Winnice polskie zaczęły wtedy przeżywać czas renesansu. Właściciele zachwycili się winiarstwem kilkanaście lat temu na Węgrzech. To tam nauczyli się szacunku do wina i podziwu dla winiarzy. Nazwa „Dwie Granice” wzięła się z położenia winnicy na granicy dwóch wsi – Przysiek i Trzcinicy. Lidia i Marek Nowińscy mieszkają w Warszawie, ale podjęli decyzję o budowie domu w Przysiekach, gdzie sięgają rodzinne korzenie Pani Lidii. Po zaprojektowaniu winnicy i doborze odmian winogron, właściciele zaczęli swoją winiarską działalność. Pierwsze zbiory odbyły się w roku 2006 i od tego czasu odbywają się regularnie. Państwo Nowińscy bardzo poważnie podchodzą do winiarskiego biznesu i 18go czerwca 2011 roku zaczęli budowę budynku winiarni, zapewniającej warunki winifikacji dla 6 hektarowej winnicy. W chwili obecnej owocująca część winnicy w Przysiekach ma powierzchnię 1,20 hektara, a ogólne 1,80 hektara. Prowadzonych jest na niej około 7500 krzewów winorośli. Możemy tu znaleźć około 15 różnych odmian winogron. Uprawiane odmiany winogron na wina białe to między innymi: Aurora, Bianca, Johanniter, Hibernal, Seyval Blanc, Muskat Odeski i Jutrzenka. Z najpopularniejszych odmian na wina czerwone natomiast: Rondo, Regent, Leon Millot, Marechal Foch, Cabernet Cortis. Są to odmiany, które najczęściej wypełniają polskie winnice.
W 2012 roku miały miejsce nowe nasadzenia, na drugiej winnicy znajdującej się w Bączalu Górnym (gmina Skołyszyn). Jest to winnica o powierzchni 4,20 hektarów, owocująca część wynosi na dzień dzisiejszy około 1 hektara. Łączna owocująca powierzchnia winnic to około 3 hektarów.
18-go czerwca 2011 roku rozpoczęła się budowa dużej inwestycji jaką jest budynek winiarni z pełną częścią przetwórczą i piwnicą. W budynku jest też sklep firmowy i sala degustacyjna.
Podczas Degustacji Goście oprowadzani są po piwnicy gdzie przechowywane i produkowane jest nasze wino. Daje to możliwość zobaczenia całego sprzętu z bliska, poczucia „klimatu” piwnicy i oczywiście spróbowania wina. Wszystkiemu towarzyszą pytania do prowadzących i dyskusje na tematy nie tylko winiarskie.
Pod koniec sierpnia 2013 roku, po wielu staraniach Winnica Nowińskich „Dwie Granice” otrzymała akcyzę. Od września 2013 roku wystartował nasz sklep z winem. Kupowanie wina jest możliwe od poniedziałku do soboty w godzinach 12-17. Dodatkowo sklep otwierany jest dla Gości po każdej degustacji.
W pobliżu winnicy znajdują się atrakcje turystyczne. Skansen Archeologiczny Karpacka Troja jest pierwszą z nich. Jest to cały kompleks muzealny położony w Trzcinicy, koło Jasła. Skansen Karpacka Troja powstał w miejscu odkrycia jednego z najstarszych grodzisk w Polsce zwanego Wałami Królewskimi. Dokonano w nim odkryć archeologicznych datowanych na epokę brązu i wczesne średniowiecze.
Inną atrakcją jest Kościół pod wezwaniem świętej Doroty w Trzcinicy. Pochodzi z okresu XV wieku i jest jednym z najcenniejszych zabytków europejskiego budownictwa sakralnego. Wystrój utrzymany jest w stylu Renesansu. W Kościele znajdują się wczesnobarokowe organy, jedne z nielicznych w południowej Polsce.
Nazwa winnicy nawiązuje do znajdujących się w pobliżu ruin zamku Golesz. Zamek ten
zajmował znaczące miejsce w średniowiecznej historii miasta Jasła i okolic. Winnica Golesz została założona w 1984 roku. Winnica jest położona na stoku o wystawie południowo-zachodniej, kilkanaście metrów powyżej doliny Wisłoki, przy trasie Jasło-Pilzno. Obecnie w winnicy uprawianych jest ok. 6000 krzewów winorośli na powierzchni ok. 2,5 ha. Na pozostałym obszarze dkładek do szczepienia, w sezonie letnim również szkółka winorośli o powierzchni 1,5 ha. Po wybudowaniu nowoczesnej przetwórni, od 2015 roku w Winnicy Golesz rozpoczęto również produkcję i sprzedaż wina. W gospodarstwie prowadzona jest także od 25 lat hodowla nowych odmian winorośli – znana w Polsce Jutrzenka, a z najnowszych Vinea.
Założycielem winnicy Golesz był pionier nowoczesnego polskiego winiarstwa Roman Myśliwiec, a jej obecnymi właścicielami są syn Bartłomiej i córka Justyna.
Winnica „Granice” powstała w 2015 roku i położona jest w miejscowości Zgłobień koło Rzeszowa. Nazwa nawiązuje do usytuowania obiektu na granicy dwóch miejscowości: Niechobrza i Zgłobnia.
Winnica rozciąga się na południowym stoku wzniesienia na wys. 296 m n.p.m. w odległości 700 m od Krzyża Milenijnego w Niechobrzu. Malowniczy, pagórkowaty teren sprzyja pieszej turystyce i rowerowym wycieczkom. Położona jest bezpośrednio przy domu właściciela, gdzie znajduje się piwnica winiarska, przetwórnia oraz pomieszczeniedo degustacji.
Obecnie winnica zajmuje powierzchnię 30 arów, rośnie tam 1500 krzewów w następujących odmianach: Seyval Blanc, Solaris, Hibernal oraz Rondo i Regent.
Prowadzone są usługi z zakresu enoturystyki. Organizowane są tu degustacje, zwiedzanie i biesiadowanie. Istnieje możliwość przyjazdu zarówno osób indywidualnych, jak i grup zorganizowanych.
Prowadzimy sprzedaż wina.
Do dyspozycji gosci, samodzielny, wolnostojący domek całoroczny na terenie winnicy .
Winnica Jana położona jest w miejscowości Zarzecze, ok. 6 km od Jasła, w kierunku Nowego Żmigrodu. Od głównej drogi 992 dzieli ją 300 m. Wjeżdżając na spore wzniesienie wijącą się między domami wiejską drogą aż trudno sobie wyobrazić, jaki piękny widok się roztoczy kiedy już dotrzemy na miejsce. Niewątpliwie największą atrakcją winnicy jest jej usytuowanie nad doliną rzeki Wisłoki, gdzie krajobraz panoramicznie rozciąga się na długość ok 40 km z pięknym widokiem na Beskid Niski, Dębowiec z widocznym zakolem rzeki i Sanktuarium oraz Górę Liwocz. Jan Kruczak – Właściciel Winnicy od kilku lat marzył o relaksującym, ciekawym i przynoszącym wiele satysfakcji zajęciu na emeryturze. Postawił na winiarstwo. W tym pięknym i niezwykle klimatycznym miejscu Właściciel założył w 2009 r swoją Winnicę. Obecnie nasadzenia zajmują łącznie 0,5 ha. Ta wielkość zapewnia prowadzenie winnicy w sposób optymalny i tradycyjny, przy eliminowaniu wszelkiej mechanizacji. Prace ręczne i ekologiczny sposób uprawy i winifikacji to dewiza prowadzenia winnicy ekologicznej, która przyświeca Winnicy Jana.
Z wielką z wielką pasją i sercem uprawiamy tutaj liczne odmiany winorośli. Wśród białych winorośli dominują: Hibernal, Johanniter, Bianca, Solaris, Muscaris. Wśród różowych dominują: Siegerrebe, Traminer, Palava. Z czerwonych możemy wyróżnić: Leon Millot, Bolero, Salome, Regent.
Swoją pasją chętnie dzielimy się z innymi, dlatego enoturyści są u nas mile widziani. Odwiedzający Winnicę Jana Goście mogą liczyć na zwiedzanie winnicy, degustację, a przy okazji na chwilę relaksu w chłodzie klimatycznie urządzonej piwniczki, w obszernej altanie grillowej czy na tarasie letniego domku. Ponadto w okolicy warto zobaczyć i zwiedzić wiele ciekawych miejsc, aby zapoznać się e wszystkimi walorami regionu.
Winnica Jasiel jest jedną z pierwszych winnic w województwie podkarpackim i zarazem jedyną w regionie winnicą tarasową. Założona została w 2001 r. przez Elwirę i Wiktora Szpaków. Odmiany winorośli uprawiane w winnicy to m.in.: Johanniter, Siegerrebe, Solaris, Cabernet Dorsa, Cabernet Cortis, Regent. Winnica posiada wyjątkowe walory estetyczne, to miejsce stworzone z pasji do wina i winorośli. Prowadzone są tu usługi z zakresu enoturystyki, m.in. organizowane są degustacje win, istnieje możliwość zwiedzenia winnicy oraz noclegu. Większość produkowanych win to wina wytrawne, powstają tu zarówno wina jedno- jak i wieloszczepowe. Wiele win zostało nagrodzonych na krajowych i międzynarodowych festiwalach i konkursach. Wina z winnicy Jasiel charakteryzują się wysoką mineralnością (dzięki obecności gleby lessowej), wysoką jakością, złożonością aromatów oraz solidną strukturą. Wina można zakupić w miejscu produkcji. Sprzedaż prowadzona jest również poprzez wybranych pośredników oraz renomowane restauracje i winiarnie w całym kraju.
Winnica położona jest w Błażowej Dolnej, ok. 20 km na południe od Rzeszowa, w rejonie Pogórza Dynowskiego zwanego także Małymi Bieszczadami.
Założona w 2008 roku na wysokości ok. 350 m npm.
Zapraszamy do odwiedzin i na degustacje.
Winnica Melancholia znajduje się na podkarpaciu 15 km. od Rzeszowa w płd. części powiatu sędziszowsko – ropczyckiego. Winnica powstała w 2007 r. i od tamtej pory pasja nie gaśnie, a zebrane doświadczenia przekładają się na jakość wina. Produkujemy wina wytrawne i półsłodkie – białe, czerwone i różowe. Niezmienny pozostaje cel, który postawiliśmy sobie od samego początku: produkcja polskiego wina dobrej jakości.
Podkarpacka Manufaktura Win to wspólny projekt dwóch winiarzy: właścicieli winnic Wierzchowina i Mieszko. Początki tych winnic sięgają roku 2004. Zawsze związani byliśmy z ziemią poprzez naszych ojców i dziadków. Założenie winnic to pomysł na odmianę krajobrazu w naszym regionie, oraz miłość do wina i tęsknota za zielonymi wzgórzami obsadzonymi winoroślą.
Nasze wina powstają w winnicach zlokalizowanych na granicy Kotliny Sandomierskiej a Pogórzem Karpackim. To obszar rozciągający się od doliny Wisłoki na zachodzie, w bliskim sąsiedztwie miasta Tarnowa – „polskiego bieguna ciepła”, po krętą dolinę Wisłoka na wschodzie.
Wina produkowane w Podkarpackiej Manufakturze to wina wytwarzane metodą rzemieślniczą. Winogrona dojrzewają na bardzo dobrze nasłonecznionych stokach. Zbierają tym samym odpowiednią ilość cukru. „Wino jest odpowiedzią ziemi na zaloty słońca”. Są długo macerowane na skórkach, niektóre są podsuszane celem wydobycia jeszcze większej jego ilości. Staramy się jak najbardziej ograniczyć ingerencje enologiczną w wino, dając mu czas na wyeksponowanie jego największych naturalnych walorów.
Każde tworzone przez nas wino traktujemy jak wino dnia świątecznego w którym zawarte są doznania, wrażenia, chwile przyjemne, które tym różni się od zwykłego wina czym różni się niedziela od dnia powszedniego.
Winnica Spotkaniówka o powierzchni 1,02 h położona jest na południowo-zachodnim stoku o nachyleniu 6% do 8% na wypłaszczeniu malowniczego wzgórza w 2/3 jego pełnej wysokości ok. 320 m n.p.m. i ok. 120 m ponad dnem doliny.
Jak wszyscy, którzy rozsmakowali się w winie, ulegliśmy jego czarowi, ale prawdziwa fascynacja pojawiła się później. W 2006 roku będąc typowymi mieszczuchami, przeprowadziliśmy się z ciasnego Rzeszowa na przepiękne tereny Pogórza Strzyżowsko-Dynowskiego do miejscowości Połomia, położonej 25 km od Rzeszowa w kierunku Bieszczad.
W winnicy uprawia się 5 odmian winorośli. Są to Bianca, Seyval Blanc, Hibernal, Rondo i Regent. Ta ilość odmian pozwala na tworzenie różnych wariacji win: kupaże, wina musujące, wina likierowe, czy różowe. W dobrym roku wytwarzamy ponad 4 000 litrów wina, dzięki temu rozlewamy około 5 500 butelek.
Winnica Sztukówka to producent wina z własnych upraw winogron. Działamy od 2009 roku, wytwarzamy wina na miejscu, w gminie Frysztak na Podkarpaciu.
Wina są obecnie dostępne w Winnicy, sklepie „Wino i Przyjaciele” w Krośnie, Wine&Deli w Rzeszowie, euro-win.pl, restauracjach „Posmakuj” i „Szklane Bistro” w Krośnie, „Stara Kuźnia” w Jedliczu, w „Salonie Win Karpackich” i restauracjach „Dworu Kombornia” w Komborni, „Chacie Wędrowca” w Wetlinie.
W Winnicy oferujemy także degustacje oraz zwiedzanie Winnicy i winiarni.
Niewielka rodzinna winnica powstała w 2005 r. jako przydomowe nasadzenie 300 krzewów z myślą o produkcji na potrzeby własne. Od tego czasu jest stopniowo, ale systematycznie powiększana. Obecnie zajmuje 1,2 ha na trzech parcelach na łagodnych zboczach nad rzeką Wisłoką, skąd rozciąga się malowniczy widok na Jasło i okolicę. Uprawiane są głównie odmiany na wina białe tj. Muskat Odeski, Johanniter, Solaris, Seyval, ale wytwarzane są również wina różowe i czerwone. Wszystkie wina są winami wytrawnymi, głównie jednoszczepowymi. Dostępne są w sprzedaży od rocznika 2006. Ulubioną odmianą jest Muskat, z którego powstaje bardzo aromatyczne wino Mane cieszące się ciepłym przyjęciem u odbiorców często zdobywając też medale na winiarskich konkursach. Nazwa winnicy odnosi się do nazwiska właścicieli: vanellus po łacinie oznacza czajkę. Również wina mają łacińskie nazwy i oznaczają różne pory dnia: Ortus-świt, Mane-poranek, Meridium-południe, Vesperum-wieczór i Noctis-noc. Winnica oferuje zwiedzanie i degustacje komentowane. Przyjmuje turystów indywidualnych i niewielkie grupy. W planach jest dalsze powiększanie areału i uzupełnienie oferty enoturystycznej przez możliwość noclegu.
Nasza winnica powstała w 2013 z pasji do wina a powstała w sposób inny niż większość rodzinnych winnic. Posadziliśmy o razu hektar winnicy czyli ok.4000 sadzonek winorośli takich odmian jak Rondo Regent Cabernet Solaris Muscaris Seyval bl. Następnie dalej się szkoliliśmy co dało efekt w wielu medalach i wyróżnieniach Winnica nadal się rozwija i powiększa
Winnica Wiarus założona została w 2008 roku w Jedliczu-Męcince. Barbara i Tadeusz Kruczek, właściciele ponad hektarowej działki, na powierzchni 56 arów uprawiają 14 odmian winorośli na wina białe, różowe i czerwone – łącznie ok. 2000 krzewów. Na wina białe dominują odmiany: Jutrzenka, Seyval Blanc, Aurora, Muskat Odeski i Prairie Star. Natomiast na czerwone i różowe to: Regent, Leon Millot, Marechal Foch i Swenson Red. Wszystkie uprawiane odmiany to hybrydy europejskie i amerykańskie. Te drugie są mniej kłopotliwe z uwagi na wysoką mrozoodporność i choroby grzybowe.
W roku 2011 zrobiliśmy pierwsze wino, a w 2014 winnica została zarejestrowana w ARR i w sierpniu 2015, po uzyskaniu stosownych zezwoleń i znaków akcyzy, na X MDW w Jaśle rozpoczęliśmy sprzedaż win wytrawnych, półwytrawnych oraz półsłodkich.
Po uprzednim umówieniu się przyjmujemy zorganizowane grupy turystów na degustacje jak i zwiedzenie winnicy, położonej na bardzo malowniczo pofałdowanej, (ok. 250 m.n.p.m) szerokiej na 12 m i długiej aż na 850 m działce.
W niewielkiej odległości od winnicy przepływa górska rzeka Jasiołka (ok. 10m poniżej), która jest granicą powiatów Krosna i Jasła, a przed II wojną światową w tym miejscu przebiegała granica województwa lwowskiego i krakowskiego.
Winnica położona jest we wsi Zawadka w województwie małopolskim, gmina Łososina Dolna. Usytuowana jest na południowym stoku z którego rozciąga się malowniczy widok na Jezioro Rożnowskie.
Winnica Zawadka powstaje pod wpływem marzeń o zdrowym i spokojnym życiu oraz z chęci poznawania ludzi pozytywnie patrzących na życie, nierzadko pasjonatów zaszczepionych pasją i miłością do winorośli i wina.
Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy. Można odwiedzać nas spontanicznie, zawsze znajdziemy dla Państwa czas, oprowadzimy po winnicy, opowiemy o produkcji win i przedstawimy efekty naszej pracy.
Specjalnością winnicy Zawadka są lekkie wina białe, które charakteryzują się znaczną świeżością, nutami owocowymi i mineralnymi. Produkujemy, także wina czerwone wytrawne oraz młode, lekkie wina różowe.
W winnicy uprawiana jest winorośl takich odmian jak: Solaris, Bianca, Regent, Rondo, Bolero i Marechal Foch, Johanniter, Chardonnay, Rosler, Monarch, Hibernal.
We wsi Szczeka,w gminie Rytwiany w woj. świetokrzyskim położona jest winnica Carolus, której właściciel od dawna związany jest ze Stowarzyszeniem Winiarzy Podkarpacia ,a od roku 2016 również ze Stowarzyszeniem Winiarzy Sandomierskich.
Do winnicy prowadzi droga ze środka wsi w kierunku starej szkoły i lasu.
Zajmująca 0,5 ha uprawa winorośli założona została w 2007 r. pod doświadczonym winiarskim okiem Ryszarda Cacaja z Kolbuszowej. Wacław Szczoczarz założyciel winnicy CAROLUS, korzysta z porad swojego podkarpackiego przyjaciela także podczas winifikacji,często zagląda też do branżowej literatury fachowej autorstwa Romana Myśliwca. Posadził: Marechal Foch, Rondo,Regent, Seyval Blanc, Hibernal, Gewurztraminer i kilka odmian deserowych.
Nazwa winnicy pochodzi od imienia króla szwedzkiego Karola XII,który w 1702 r.podczas wojny północnej,przemieszczając się z wojskiem miedzy Krakowem a Lublinem nocował w Szczece.
Gospodarz przyznaje ,że winnica to absorbujące czasowo i finansowo hobby,szczególnie w pierwszych latach uprawy.Z roku na rok bogatszy o własne doświadczenia,odmiany szlachetne sukcesywnie zastępuje mieszańcami, z którymi nie ma większych problemów,w gorszych dla uprawy latach. Na co dzień pan Wacław zajmuje się hodowlą ryb,głównie karpi, a że wino znakomicie komponuje się z rybnymi potrawami,to jego winiarskie hobby jest równocześnie elementem promocji ryb.I jak mówi gospodarz,dobrze jest też,co jakiś czas oderwać się od codzienności i spotkać z przyjaciółmi przy lampce własnego wina.Cytując parafrazę epopei narodowej przytaczanej przez pana Wacława: popatrzeć na świat przez pryzmat malej winnicy nad brzegiem ruczaju,na pagórku niewielkim,obok brzozowego gaju…
W roku 2010 w tajniki uprawy i winifikacji został wprowadzony syn pana Wacława Paweł zostając opiekunem winnicy.
W roku 2016 winnica doczekała się legalizacji i wprowadzenia trunku na rynek,a syn Paweł z opiekuna amatora przerodził się w doświadczonego winiarza i został właściciel winnicy.
W roku 2018 nastąpiło powiększenie winnicy do 1 hektara i pojawiły się nowe odmiany:
Leon Millot i Chardonnay
Winnica Carolus oferuje nie tylko zwiedzanie winnicy i gospodarstwa rybnego ,ale także degustacje wina,rybnych przysmaków oraz noclegi w pięknie położonym hotelu przy stawach.
Wino Regent z winnicy Carolus wraz z wędzonym rytwiańskim karpiem znalazło się na stołach papieży Benedykta XVI i Franciszka
Winnica założona w 2011 roku w powiecie Sandomierz miejscowość Faliszowice 32. Powierzchnia obsadzona winoroślą to 1,5 ha. uprawiane odmiany na wina białe: riesling, siegerrebe, johaniter, seyval blanc, solaris, muskaris. na odmiany czerwone: regent i zweigelt. Wina wielokrotnie nagradzane na konkursach winiarskich w Polsce i na Morawach w Czechach.
Założona w 2010 roku w Ostrowcu Świętokrzyskim i we wsi Mychów nad rzeką Modłą, od której wywodzi swą nazwę. Zajmuje nieco ponad 1 ha i obsadzona jest w większości szlachetnymi gatunkami Vitis vinifera: Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Bouvier, Pinot Gris, Pinot Noir, Blaufränkisch, Zweigelt, Merlot, Cabernet Sauvignon. Priorytetem jest stosowanie naturalnych metod uprawy winorośli i produkcji wina.
Winnica Nad Jarem to hektarowa winnica Sylwii i Mateusza Paciura. Od 2009 roku góruje na południowym stoku z przepięknym widokiem na dolinę rzeki Koprzywianki i Wisły.Winnica, jako druga w regionie zaczęła wprowadzać swoje oryginalne wina do sprzedaży. Właściciele produkują wina białe, czerwone i różowe, od wytrawnych po półsłodkie. Winiarstwo wciągnęło ich do tego stopnia, że postanowili powrócić z Kielc w swoje rodzinne strony, by móc w pełni zająć się swoją pasją. Większość prac w winnicy i piwnicy Sylwia i Mateusz wykonują sami, pochylając się nad każdym krzewem, a w produkcji wina pragną odzwierciedlić charakter szczepów i wyjątkowość siedliska. Chętnie przyjmują i oprowadzają turystów indywidualnych jak i grupy po tym magicznym miejscu, które stworzyli od podstaw.
Winnica położona jest 15 km od Sandomierza, pośród malowniczych sadów jabłoniowych, na lekkim skłonie o wystawie południowo-zachodniej. Ma charakter rodzinny, gospodarze sami decydują o wszystkim, począwszy od dbałości o każdy najmniejszy szczegół w uprawie po końcowy produkt winifikacji.
Wina są odzwierciedleniem pasji, duszy, ciężkiej pracy właścicieli. Swoją aromatyczność i mineralność zawdzięczają miejscowemu terroir.
Dla właścieli najważniejsze jest zadowolenie klientów, którzy wracają i wspierają ich w wielkiej winiarskiej przygodzie.
Jesteśmy rodzinną, polsko-węgierską firmą oferującą starannie dobraną selekcję jakościowych win węgierskich, które importujemy bezpośrednio od wybranych producentów z Tokaju, Somló, Villány, Egeru, Etyek-Buda oraz znad Balatonu. Naszymi partnerami są zarówno dobrze znane winnice, jak i te małe, rodzinne. Poza winami z winogron importujemy również wina owocowe rzemieślniczej produkcji.
Salon win skupia reprezentację win polskich i światowych różnych regionów. To miejsce, gdzie można wino poznać, zdegustować i zakupić. Organizuje degustacje tematyczne, prezentacje win i spotkania z producentami szerząc wiedzę o winie i upowszechniając kulturę wina. To miejsce, gdzie można się zrelaksować z przyjaciółmi doceniając wartość szlachetnego trunku, jakim jest wino.
Mała Winnica – importer i hurtownia win
Nasza winiarnia powstała dla ludzi kochających wino, jego prawdziwy zapach i aromat.
Kolekcjonujemy wina z różnych zakątków świata, sami wybieramy winnice i selekcjonujemy wino.
„ W butelce wina jest więcej filozofii niż w niejednej książce” – Ludwik Pasteur
Szlak Winny w Małopolsce – szlak tematyczny dziedzictwa kulturowego regionu – odradzająca się tradycja uprawy winorośli w Małopolsce.
Główną ideą Szlaku jest zachęcenie turystów do odkrywania małopolskich winnych, spotkań z ich właścicielami, odkrywania dziedzictwa oraz obcowania z przyrodą regionu.
W ramach projektu zostały zinwentaryzowane winnice w Małopolsce, a następnie połączono je w pięknie brzmiący Małopolski Szlak Winny. Wytypowanie winnic i atrakcji do Szlaku było możliwe dzięki nawiązanej współpracy Gorczańskiej Organizacji Turystycznej, która podjęła się wyzwania, z profesjonalistami z enoturystyki. Na początek wytypowano 15 winnic położonych w różnych częściach Małopolski, a w dniu dzisiejszym mamy na szlaku już 40 małopolskich winnic.
W ramach Małopolskiego Szlaku Winnego organizowane są Dni Otwartych Winnic. Dla wszystkich uczestników czeka nie lada gratka – prelekcja, którą poprowadzi Pan Wojciech Bosak / www.winologia.pl /, niezależny dziennikarz piszący o winie, ekspert Instytutu Wina i Winorośli / www.instytutwina.pl /, wykładowca akademicki, sędzia międzynarodowy w konkursach winiarskich, krytyk winiarski i w końcu projektant wielu małopolskich winnic. To on opowiada wszystkim odwiedzającym o nowopowstałym szlaku wina w Małopolsce i zabiera w podróż po małopolskich winnicach. On jest również autorem wszystkich tekstów opisujących ofertę winnic na Małopolskim Szlaku Winnym.
Salon Win Karpackich został urządzony w XVIII wiecznej piwnicy zespołu Dworu Kombornia. Znajduje się w nim kolekcja win z różnych regionów winiarskich Karpat: ze Słowacji, Czech, Węgier, Rumunii i Polski. Regularnie odbywają się tu też tematyczne degustacje komentowane, warsztaty, szkolenia i eventy winiarskie, które przybliżają informacje o winie i kulturze wina Karpat
Wina Sadowski jest firmą powstałą z inicjatywy Roberta Sadowskiego, wystawcy przeróżnych targów produktów regionalnych oraz winiarskich, importera win bułgarskich. Od 2014 roku firma działa pod szyldem „Wina Sadowski”, został także uruchomiony sklep internetowy. Od 10 lat zajmuje się importem win bułgarskich. Wina pochodzą z niewielkich, regionalnych winiarni. W ofercie znajdują się naturalne, wysokiej jakości wina z małych, odradzających się winnic rodzinnych.
Firma istnieje od 1989. Obecnie zajmujemy się modą i winem.
Wina codzienne i te na specjalne okazje importujemy z Hiszpanii , Francji , Austrii i Węgier.
Dostarczamy je do barów i restauracji oraz prezentujemy na najlepszych plenerowych wydarzeniach
jak Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku – Poznań czy Europa Na Widelcu we Wrocławiu
Sami dokonujemy selekcji i wyborów , szczęśliwie ilość naszych znajomych nie maleje.
Zapraszamy na naszą stronę www.winefashion.pl jesteśmy też na facebooku @winoimoda
Winiarnia „Lippóczy Pince”
Winiarnia Lippóczego powstała w wyniku przyjaźni polsko-węgierskiej. Połączyła nas przede wszystkim winna pasja. Na polskim rynku działamy od roku 2004. Zajmujemy się importem, dystrybucją i sprzedażą win z własnej winnicy położonej w regionie Tokaj, oraz win producentów z innych regionów Węgier. Kontynuujemy tradycję Norberta Lippóczego, stąd siedzibą firmy jest miejsce przedwojennego składu win węgierskich.
Sklep z winem istniejący od 2008 roku. Importuje wina, które są wynikiem winiarskich podroży po Europie. Współpracuje z małymi winnicami z Austrii, Włoch, Hiszpanii, Francji, Niemiec oraz Węgier. Wino – ponieważ je podziwiają. I Przyjaciele – ponieważ to razem z Nimi spędzają czas w towarzystwie wina, poznają i cieszą się nim wspólnie.