W tym roku, podczas XVII Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle, mamy dla Was jeszcze więcej winnych spotkań. Oprócz sobotnich i niedzielnych warsztatów, zapraszamy Was w piątek na wyjątkową kolację degustacyjną. Każde spotkanie będzie inne, ale tak samo wyjątkowe oraz prowadzone przez specjalistów z branży winiarskiej. Wszystkie spotkania odbędą się w jasielskim Salonie Win, ul. Wyspiańskiego 16. Bilety w cenie 95 zł – warsztaty i 250 zł – kolacja, zakupić można na stronie głównej.
W tym roku, podczas XVII Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle, mamy dla Was jeszcze więcej winnych spotkań. Oprócz sobotnich i niedzielnych warsztatów, zapraszamy Was w piątek na wyjątkową kolację degustacyjną. Każde spotkanie będzie inne, ale tak samo wyjątkowe oraz prowadzone przez specjalistów z branży winiarskiej. Wszystkie spotkania odbędą się w jasielskim Salonie Win, ul. Wyspiańskiego 16. Bilety w cenie 95 zł – warsztaty i 250 zł – kolacja, zakupić można na stronie głównej stowarzyszenia: www.winiarze-jaslo.pl.
25 sierpnia 2023 r., godz. 19:00
Podkarpacie na dobry wieczór – kolacja degustacyjna, prowadzenie: Maciej Nowicki, Ferment i Winicjatywa
źródło zdjęcia: www.winicjatywa.pl
Choć na zbliżających się Międzynarodowych Dniach Wina spotkać będzie można winiarzy z całego kraju, będąc w Jaśle warto przyjrzeć się tym najbardziej lokalnym, stanowiących o sile Jasielskiego Stowarzyszenia Winiarzy i Szlaku Winnego.
Dlatego w ramach klasycznego biforka zapraszamy na wyjątkową degustację siedmiu win i towarzyszących im, przygotowanych specjalnie przez Salon Win w Jaśle, degustacyjnych przekąsek. Całość poprowadzi Maciej Nowicki, krytyk winiarski, dziennikarz pisma o winie Ferment i portalu Winicjatywa.
26 sierpnia 2023 r., godz. 11:00
Polska vs. reszta świata – prowadzenie: Tomasz Kolecki, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich
Bardzo lubiany przez wszystkich, budzący wiele emocji pojedynek win polskich i zagranicznych. Arbitrem w tym meczu będzie zgromadzona publiczność a moderatorem jak zwykle: Tomasz Kolecki. Osobiście wybierze on najlepsze polskie etykiety, które uczestnicy warsztatów będą porównywać ze zbliżonymi do nich stylistycznie odpowiednikami, pochodzącymi z tradycyjnych regionów winiarskich. Degustacja oczywiście będzie odbywać się „w ciemno”.
Poprzednie edycje „Polska vs. reszta świata” pokazały, że po obu stronach mogą pojawiać się całkiem nieźli zawodnicy, a wynik pojedynku może bardzo zaskoczyć. Kto wygra w tym roku? Koniecznie przyjdźcie sprawdzić.
26 sierpnia 2023 r., godz. 13:00
Polska niekonwencjonalna – prowadzenie: Jan Knąber, Stowarzyszenie Sommelierów Polskich
Podczas warsztatów omówimy różnice pomiędzy winami konwencjonalnymi, a tak zwaną „nową falą”. Co czyni wino klasycznym, a co nieszablonowym? Jakie elementy uprawy i produkcji wpływają na rzeczywiste różnice w smaku? Co do tego maja certyfikacje winiarskie w kontekście ekologicznym? Czego oczekuje nowe pokolenie miłośników wina? Jak na tym tle wypada Polska względem innych krajów?
Na te i wiele innych pytań Janek postara się odpowiedzieć podczas warsztatów, w oparciu o degustacje pięciu medalowych win. Wierzymy, że ten niezwykle aktualny temat zachęci uczestników do dyskusji i wymiany spostrzeżeń.
26 sierpnia 2023 r., godz. 17:00
Śladami książki “Polskie wino. Ludzie, miejsca, historie” – prowadzenie: Katarzyna Korzeń, EnoPortal
Znacie książkę „Polskie wino. Ludzie. Miejsca. Historie.”? Jeśli nie znacie, to macie najlepszą możliwą – degustacyjną, sposobność żeby ją poznać. Możecie spotkać autorkę i dosłownie zasmakować różnych historii w kieliszku.
Jeśli znacie, to nie trzeba Was przekonywać, że szykuje się bardzo przyjemne spotkanie – trochę edukacyjne, trochę rozrywkowe i na pewno bardzo interesujące.
Katarzyna Korzeń, autorka książki, polskim winem zajmuje się od lat. W każdym rozdziale książki zawarła moc smaków, aromatów i emocji. Dokładnie tego możecie spodziewać się na warsztatach.
Spróbujecie specjalnie przygotowanego zestawu win, z opisanych w książce miejsc, które wyszły spod ręki bohaterów poszczególnych rozdziałów. Będzie wiele winnych i nie tylko winnych historii. Również te, które nie zmieściły się w książce.
27 sierpnia 2023 r., godz. 11:00
Różowe abecadło, czyli rosé po polsku – prowadzenie: Justyna Korn-Suchocka, Czas Wina
Różowe abecadło czyli rosé po polsku.
Podczas degustacji spróbujemy rozstrzygnać:
– skąd biorą się wina różowe?
– gdzie ich szukać w świecie i w Polsce?
– czy wina różowe nadają się do jedzenia?
– dlaczego należy sięgać po róż bez wstydu?
27 sierpnia 2023 r., godz. 13:00
Ser i wino – idealne małżeństwo, prowadzenie – Promotor Kulinarny Bartosz Wilczyński
W programie naszej degustacji:
- Czym się sery farmerskie różnią od serów przemysłowych?
- Czy robimy w Polsce dobre sery?
- Czym pachnie ser i dlaczego kochamy to co pachnie inaczej?
- Jak połączyć wino i ser?
- Musujące, białe czy czerwone wino i sery z pleśnią czy może serowe bomby aromatyczne? Stwórz swój idealny zestaw!
Spróbujemy polskich win i połączymy je ze świetnymi, lokalnymi serami farmerskimi – będą świeże sery pięknie pachnące łąką i świeżym mlekiem i te długodojrzewające – mocne i intensywnie aromatyczne. A do niespodzianki – serowe osobliwości przygotowane przez Bartosza Wilczyńskiego. Odważne, odjechane, oczarowujące, straszne i łagodne.
Będziemy razem próbować, degustować, dyskutować i komponować swoje ulubione pary WINO-SER. W degustacji 6 win + 6 serów i niespodzianki.